mobile-menu
новини

Як зберегти лактацію під час війни?

Грудне молоко мами є основною їжею для малюків щонайменше до 6 місяців. У ВООЗ рекомендують продовжувати грудне вигодовування до 2 років і більше. У реальності війни, через брак сну, втому, стрес, часто відсутність комфортних умов для життя, українським жінкам буває складно налагодити чи продовжувати ГВ. Втім, у МОЗ закликають жінок попри труднощі намагатися зберегти лактацію. Адже грудне молоко — це не лише про харчування, а й про безпеку.

Тож як забезпечити ГВ для дитини під час війни? Наводимо рекомендації МОЗ України. 

1. Зосередьтеся на собі та дитині. Головні задачі мами зараз — безпека, спокій та харчування для дитини та матері. Якщо жінка не дбатиме про себе, то згодом у неї не буде достатньо сил піклуватися про дитину. 

2. Не соромтеся попросити: 
  • додаткову порцію їжі для себе; 
  • безпечніше місце для годування; 
  • найтепліше та найзручніше з наявних місце для відпочинку;
  • допомогу для догляду за малюком, придбання продуктів, приготування їжі тощо.

3. Якщо це можливо, спробуйте виїхати з дитиною у більш безпечне місце перебування.

4. Намагайтеся зберегти лактацію, частіше прикладаючи дитинку до грудей. Не починайте підгодовувати немовля молочними сумішами, адже це — прямий шлях до втрати лактації. Дозволено це лише тоді, коли маля дійсно потребує цього і молока матері недостатньо.
Фахівці/-чині МОЗ наголошують, що перехід на годування / догодовування сумішшю має кілька серйозних негативних факторів. Зокрема  йдеться про відсутність елементарних санітарних умов для штучного вигодовування в умовах війни. У сховищах, де доводиться зараз проводити чимало часу, зазвичай немає можливості підігріти питну або прокип’ятити проточну воду, помити та простерилізувати посуд. А це обов'язкові умови, яких слід дотримуватися, щоб не завдати шкоди здоров’ю малюка. Та навіть якщо зараз це все доступно, то невідомо, чи буде так повсякчас. 

Зберегти та стимулювати лактацію допоможуть такі дії:
  • Годуйте немовля на вимогу: йому зараз потрібне не лише харчування, але й заспокійливий ефект від смоктання грудей та контакту із мамою. 
  • Годуйте немовля часто: це може бути щогодини або кожні півтори — вдень та 3–4 рази — протягом ночі. Якщо виникає тривала перерва між годуваннями, наприклад через довгий сон малюка, намагайтеся зціджувати молоко. Його можна заморозити або віддати іншій дитині. 
  • Пийте достатньо рідини: питну воду, зелений або трав’яні чаї.
  • За можливості споживайте достатню кількість білка та овочів, щоб зберегти лактацію.
  • Пам'ятайте, що молоко від стресу не зникає! У стресових ситуаціях гормони стресу заважають гормону окситоцину «виштовхувати» молоко з грудей. Окситоцин — це гормон любові! Допомагає «включити» цей гормон те, що розслабляє жінку: теплий напій, смачна їжа, тиша та спокій, якщо це можливо, і часті прикладання дитини до грудей.  Радимо також прослухати відео про те, як впоратися зі стресом годуючим мамам, від перинатальної психологині та консультантки з ГВ Наталі Мовчан.
Чим допомогти мамі з маленькою дитиною?

Якщо поруч з вами мешкає жінка, яка наразі залишається сама з дитиною, запропонуйте їй допомогу з доставлення продуктів, питної води, памперсів та інших необхідних речей. Підтримуйте її морально, догляньте малюка, поки жінка подбає про себе або поспить годинку. 
У бомбосховищах можете допомогти їй облаштуватися у більш теплому та тихому місці, подбати про пиття, бажано — тепле. Зважайте, що жінка може соромитися або просто фізично не мати можливості зробити це з дитиною на руках.
Якщо поруч є кілька мам з малюками, їх можна розмістити поруч, щоб вони мали змогу об’єднуватися та підтримувати одна одну. 

У МОЗ нагадують, що грудне молоко для дитини — це не лише харчування, але й захист від інфекційних хвороб, емоційне заспокоєння, яке зараз дуже важливе як для малюка, так і для його мами. Крім того, грудне вигодовування — одна із тих ланок, яка навіть тепер, на війні, дає змогу врятувати та виростити здорових дітей.

Ось тут ви можете знайти контакти консультантів із ГВ у різних містах України.

Також на нашому сайті ви можете дізнатися більше про важливість встановлення теплового ланцюжка з малюком одразу після пологів: Як у пологовому відстояти право на грудне вигодовування?

Поділитись у Facebook: