mobile-menu
новини

Які труднощі долають матері та батьки «ранніх пташок»?

17 листопада відзначається Міжнародний день передчасно народжених дітей. Кожен 10-й малюк у світі з'являється раніше терміну. В Україні щорічно передчасно народжуються до 20 тис. дітей.
Нещодавно світ надихнула історія американського немовляти Кертіса Мінса. Хлопчик народився на 19 тижнів раніше терміну, втім, лікарям вдалося зберегти життя малюка з вагою лише 420 грамів. Українська неонатологія не поступається своїм рівнем, знаннями й практиками іншим країнам. Найменша дитина, яку вдалося виходити в нашій країні, народилася з не набагато більшою за Кертісову вагу — українське немовля важило лише 470 грамів.

Проте, як розповіла кампанії «Разом — за безпечні пологи!» голова та співзасновниця ГО «Ранні пташки» Олександра Балясна, часто у відділеннях українських лікарень бракує базових засобів, без яких навіть знання і практика стають безсилі: «Стале фінансування цієї галузі надважливе, аби ми не втрачали жодного життя, а якість кожного життя була максимально високою».

Також перед матерями та батьками «ранніх пташок» постають фінансові труднощі. Хоча держава забезпечує передчасно народжених малюків основними ліками, проте багато препаратів матері та батьки мають купувати за власний кошт. «Виходити немовля, що народилося у критично низькій вазі, потребує інколи сотні тисяч гривень. Якщо ж дитина має значні відхилення від розвитку і потребує реабілітації, це впливає не лише фінансово на родину, а й на соціальну інтеграцію, соціалізацію і решту процесів родини».

Народження дитини раніше терміну — це і психологічне випробування для батьків та матерів. «Ніхто не очікує появи дитини передчасно і не готується до цього. Родині доводиться заглибитися в медичний світ термінів, складних діагнозів і нових навичок, без яких вони не можуть доглядати за своїм немовлям і це є додатковим стресом», пояснила Олександра Балясна.

З початком пандемії додалася ще й проблема відокремлення матерів і дітей у пологових будинках. Свіже дослідження, ініційоване організацією EFCNI та проведене в понад 50-ти країнах світу, показало, що кожне п’яте дитя не бачило своїх батьків від моменту народження. «Розділення, на жаль, має величезний вплив як на виходжування дітей, так і на емоційний стан батьків. По-перше, коли мами немає поруч, дуже рано втрачається грудне вигодовування або знижується лактація; по-друге, немовля втрачає в нейрокогнітивному розвитку. Батьки відчувають психологічний дискомфорт через втрачений зв'язок із дитиною, що може мати наслідки на всі подальші роки розвитку дитини», — розказала голова ГО «Ранні пташки».

Народження дитини передчасно — це не проблема однієї родини, а комплексна соціально-економічна проблема суспільства. Тому листопад для «Ранніх пташок» — особливий місяць. Аби підвищити обізнаність про проблеми та наслідки передчасних пологів, громадська організація долучається до акції з підсвічування архітектурних споруд фіолетовим кольором. Зокрема, 17-го листопада фіолетовим засвітиться Софійська площа.
Допомога матерям та батькам передчасно народжених діточок
Також цьогоріч організація проводить збір коштів на закупівлю обладнання для відділень виходжування «ранніх пташок». А до понад 30-ти відділень України вже розіслані пакуночки допомоги із крихітними підгузками для дітей, вагою від 500 грамів, а також антисептиками й одягом, виготовленими волонтерами, поліграфією від «Ранніх пташок» та крамницями соціального спрямування «Раненько». 

Крім того, нещодавно запрацювала всеукраїнська безоплатна цілодобова гаряча лінія для підтримки батьків передчасно народжених дітей! Телефонувати можна за номером: 0 800 50 7029. На лінію можна звернутися за психологічною та інформаційною підтримкою, дізнатися про догляд за немовлям, грудне вигодовування, катамнестичне спостереження, відстежувати наявність ліків у лікарні, доступ до реанімації, а також можна отримати консультацію з юридичних питань оформлення дитини тощо.

Поділитись у Facebook: