mobile-menu
новини

Вагітність під час війни: що варто знати про свою безпеку? 

Під час війни, аби убезпечитися від ускладнень вагітності, фахівці та фахівчині радять спиратися на ті можливості, які доступні майбутнім матерям і батькам. Ситуації бувають різні, але важливо мати під рукою необхідні контакти лікарів/ок та пам’ятати про психологічну гігієну. 
Про основні можливості, доступні зараз майбутнім матерям і батькам в Україні, нагадує Світлана Галич, докторка медичних наук, завідувачка кафедри акушерства, гінекології та педіатрії Міжнародного гуманітарного університету, повідомляє Одеський обласний центр Громадського зоров'я. 

СУПРОВІД ВАГІТНОСТІ. Кожна вагітна жінка має бути на зв‘язку з лікарем акушером-гінекологом. Нині це можливо і безпосередньо, і дистанційно. На контрольованих Україною територіях амбулаторне консультування і огляди вагітних доступні. Більшість пологових відділень працюють цілодобово, навіть у зоні воєнних дій.  
Інший варіант – телефонне консультування або через месенджери. 
Якщо жінка не має контакту з обраним нею лікарем, інструкцію щодо подальших дій можуть надати у контакт-центрі МОЗ України за номером: 0 800 60 20 19. Крім того, українська медична спільнота сформувала перелік спеціалістів, які наразі можуть надавати консультації телефоном, поштою чи у соцмережах. Знайти контакти акушерів-гінекологів можна за посиланням: https://bit.ly/342LYZC
Світлана Галич нагадує, що навіть дистанційно лікар може дати пораду, яка дозволить зменшити ймовірність ускладнень. Якщо вагітна перебуває у зоні воєнних дій, раціонально виїхати у більш безпечне місце. Якщо це неможливо, доступність до консультування, бодай по телефону, має бути забезпечена. 

ІНФОРМАЦІЙНИЙ ЗАХИСТ. Є сенс вагітній жінці отримувати дозовану інформацію про стан воєнних подій. Насамперед, відволікатися від звички постійного отримання інформації. Попросити близьких людей переказувати виключно гарні новини. 

ВІДСТЕЖЕННЯ СИГНАЛІВ ТІЛА. Організм вагітної жінки вміє сам себе захистити. Треба вміти його слухати, тобто розуміти і своєчасно відчути небезпечні симптоми. Саме за їх наявності необхідно звертатися до акушерського або будь-якого доступного стаціонару. До таких відносяться: 
  •  Кров‘яні яскраві виділення із піхви;
  •  Вилиття навколоплідних вод (прозорих або зелених);
  •  Підвищення артеріального тиску вище від 140/90 мм рт ст.;
  •  Виразні головні болі, миготіння «мушок» перед очима;
  •  Нудота, блювота після 20 тижня вагітності або важка блювота (більше 5 разів на добу) у ранніх термінах вагітності;
  •  Виразні болі будь-якої локалізації;
  •  Температура тіла вище від 37,5°C;
  •  Перейми (регулярні скорочення матки кожні 10 хвилин і менше).

ЗМЕНШЕННЯ ТРИВОЖНОСТІ. Під час війни цього досягнути важко, навіть коли вагітна знаходиться у безпеці. Ще важче, коли вона перебуває в умовах окупації чи під бомбуванням. Якщо вагітній легше для заспокоєння прийняти таблетку, лікарка акушерка-гінекологиня Наталя Лелюх радить такі препарати: 
– Ново-Пасит по 1 таблетці або 5 мілілітрів 3 рази на добу до прийому їжі
– Валеріана (також підійде Валеріана Болгарська) 1–2 таблетки 3–4 рази на добу
– Калмавіс по 1 таблетці 3 рази на день
«Вони не мають достатньої доказової бази, але принаймні є безпечними». - Пояснює Наталя Лелюх та нагадує, що допомагають подолати тривожність також співи, дихальні вправи, йога, сон у берушах і в темряві. 

Поділитись у Facebook: