mobile-menu
новини

Вагітність не означає безправність. Як захистити себе під час пологів?

У Міжнародний день прав людини, у межах кампанії «Разом — за безпечні пологи!», відбулася онлайн-дискусія «Народжувати гідно! Право жінок на безпечні пологи». Розмова стала частиною програми 18 Мандрівного міжнародного фестивалю документального кіно про права людини Docudays UA у Львівській, Волинській та Рівненській областях. Модерувала дискусію Ніна Хома, координаторка Мандрівного фестивалю Docudays UA у Львівській області, координаторка Мережі DOCU/CLUB з прав людини та реформ. 

Усі зареєстровані користувачі та користувачки перед дискусією змогли подивитися документальний фільм словацької режисерки Майї Мартіняк «Невидимі». За сюжетом, у стрічці три жінки з різних країн відверто розповідають про свої травми після пологів. Робота над фільмом тривала сім років. Режисерка розповіла, що перші роки роботи над фільмом довелося присвятити тому, щоб переконати жінок говорити про свої післяпологові травми: 
«Все почалося з історії моєї мами. З нею я говорила про досвід пологів, і зрозуміла, що він не був позитивним, — пригадує Майя Мартіняк:
— Потім спілкувалася з багатьма жінками, які народжували, і не могла повірити, що стільки проблем пов’язано з цією темою. Коли усвідомила, скільки негативу і насильства є у сім'ях, які пройшли через це, вирішила займатися темою далі. Я зрозуміла, що такі проблеми характерні не лише для Словаччини».
Кадр з фільму "Невидимі"
Обмеження партнерських пологів, яке особливо посилилося під час пандемії, стало викликом правам людини в Україні. Під час дискусії поліцейський у декреті, автор і ведучий блогу #татоможевсе Сергій Багаліка пригадав, що 2020-й рік був складним для людей, які хотіли народжувати з партнером чи партнеркою. У перинатальних центрах багатьох областей партнерські пологи були практично заборонені. У таких ситуаціях Сергій Багаліка порадив вирішувати народжувати разом і належно готуватися та обговорювати дії під час потенційно складних моментів при пологах. «Ваша допомога і підтримка потрібна, бо це не дитина вашої партнерки чи дружини — це спільна дитина. Не бійтеся говорити з лікарем/-кою, ставити запитання», — наголосив Багаліка.

Не лише обмеження права на партнерські пологи, а й випадки психологічного та фізичного насильства під час пологів часто фіксуються в місцях позбавлення волі. Регіональна координаторка Уповноваженого Верховної Ради України з прав людини у Львівській області Тетяна Панасенко розповіла під час дискусії, що досі поширена практика приковувати наручниками на час пологів жінок, яких привозять народжувати до лікарень з місць несвободи. Такі дії є порушенням статті 3 Конвенції про захист прав людини і основоположних свобод. У статті йдеться про заборону катування, нелюдського й такого, що принижує гідність, поводження і покарання.

Учасниці та учасники у ZOOM під час дискусії
Під час пологів жінка є такою ж повносправною людиною, як і будь-яка інша людина в будь-який момент свого життя, — про це нагадала експертка кампанії «Разом — за безпечні пологи!», Євгенія Кубах. Експертка додала, що в українському законодавстві немає нормативно-правових актів, які дають визначення акушерському насильству та встановлюють відповідальність за нього. Можна звернутися за захистом своїх прав до суду в разі серйозної шкоди здоров’ю. В інших випадках матері та батьки можуть хіба скаржитися керівництву медичного закладу чи Департаменту охорони здоров’я на неналежне надання медичних послуг.

Для уникнення подібних ситуацій Євгенія Кубах радить: «Перше і найважливіше — вивчити фізіологію пологів, щоб бути готовою чи готовим до цих процесів. По-друге, мати партнера/-ку при пологах. По-третє, вивчити нормативно-правові акти, які регламентують надання правової допомоги, і подумати, що ви робитимете, якщо ваші права будуть порушені».

Часто порушення прав жінок під час пологів відбуваються через травматизацію самих медиків, їхню неналежну освіту, а також через брак часу і шалений графік медперсоналу. На цьому наголосила директорка правозахисного департаменту ГО «Докудейз» Ксенія Шиманська. «Коли ми не замовчуємо проблему, то ігнорувати її стає неможливо, — сказала правозахисниця: — Розмова про права матерів та батьків під час пологів дає можливість зробити перший крок до позитивних змін, які приведуть нас з вами до гідних пологів».

Нагадаємо, документальну стрічку «Невидимі» ви можете переглянути до кінця грудня в онлайн-кінотеатрі DOCUSPACE.

Поділитись у Facebook: