mobile-menu
новини

Права людини у пологах мовою кіно  

Як відбувся Мандрівний фестиваль Docudays UA

45 подій у 17 областях України відбулися в межах кампанії «Разом — за безпечні пологи!». Заходи тривали під час 18 Мандрівного міжнародного фестивалю документального кіно про права людини Docudays UA. Під час подій поговорили про порушення прав та механізми захисту під час вагітності, пологів та у післяпологовий період. 

Знаковою подією цьогорічного Мандрівного Docudays UA став приїзд словацької режисерки документального фільму «Невидимі» Майї Мартіняк. Режисерка особисто змогла представити свій фільм, що розкриває тему пологової травми, у шести українських містах. Загалом протягом фестивалю відбулося 30 показів стрічки «Невидимі», разом із дискусіями та обговоренням після фільму в онлайн та офлайн форматах. 
Відверта стрічка про пологи не залишила байдужими глядачів та глядачок фестивалю: «Цей фільм потрібно демонструвати на телебаченні, показувати в лікарнях та в медичних інститутах. Ця тема не просто важлива, вона — життєво необхідна», — поділилася враженнями глядачка з Бердянська. 

У цілому, події в межах кампанії «Разом — за безпечні пологи!»  змогли відвідати понад 1400 учасників та учасниць. А щоб дозволити аудиторії з різних частин України долучитися до подій, координатор(к)и Мандрівного Docudays UA з різних областей проводили низку спільних заходів. Отже, Волинська, Львівська та Рівненська області провели велику спільну онлайн-дискусію «Народжувати гідно! Право жінок на безпечні пологи». 

Учасники та учасниці заходів ділилися враженнями та розповідали про ситуації з порушенням прав під час пологів у своїх містах. Одна з учасниць заходу в Ужгороді навела приклад порушення права на конфіденційність. Під час народження її дитини до пологового залу ввійшли технічні працівники, аби провести інвентаризацію. «Незважаючи на пологи, вони сказали «не звертайте на нас увагу» і продовжили робити облік майна», — пригадала  учасниця. 

18 Мандрівний міжнародний фестиваль документального кіно про права людини Docudays UA тривав з вересня до кінця грудня 2021 року. Мешканки й мешканці 149 міст і містечок у 21-й області дивилися офлайн та онлайн найцікавіші документальні стрічки з різних країн світу, створені впродовж останніх двох років. А також долучалися до дискусій і правозахисних подій у рамках фестивалю. Тема цьогорічного фестивалю — «Повне одужання» — була присвячена праву людини на здоров’я. Партнерами Мандрівного є 41 громадська організація та 434 кіноклуби медіапросвіти з прав людини Docudays UA по всій країні. 

Мандрівний міжнародний фестиваль документального кіно про права людини Docudays UA відбувається за підтримки Посольства Швеції в Україні, Міжнародного фонду допомоги організаціям у галузі культури та освіти 2021, Федерального міністерства закордонних справ Німеччини, Goethe-Institiut, Посольства Данії, Державного агентства України з питань кіно.

Поділитись у Facebook: