mobile-menu
статті

Як відстояти своє право на безпечні та гідні пологи?

Ви плануєте або вже очікуєте на появу дитини? Хочете зробити все якнайкраще: побудувати довірливі стосунки з медперсоналом, самостійно визначитися з пологовим для народження дитини, почуватися в безпеці під час пологів та в післяпологовий період. У розмові «Як відстояти своє право на безпечні та гідні пологи?» лікар, акушер-гінеколог Роман Ворона та експертка кампанії «Разом — за безпечні пологи!» Євгенія Кубах розповіли, на що варто звернути увагу під час вагітності та як підготуватися до пологів.
Роман Ворона
Як підготуватися до пологів? 

Лікар та акушер-гінеколог КНП «Академія здоров'я людини» Роман Ворона прийняв понад 5000 пологів. Щоб підготуватися до народження дитини, лікар радить самостійно обирати жіночу консультацію та перинатальний центр. Період вагітності, пологів та післяпологовий період Роман Ворона умовно розділив на 5 етапів. Ось на що варто звернути увагу під час кожного з них: 

«Перший етап — приблизно на 10–12-му тижні вагітності потрібно стати на облік. У цей період жінка мусить прийти в жіночу консультацію, яку може обрати самостійно. Це може бути приватна або державна клініка, за бажанням жінки. Також вагітна жінка може обрати лікаря/-ку, що спостерігатиме її вагітність. 

Наступний крок — здавання аналізів. Лікарі й акушери-гінекологи можуть лише рекомендувати вагітній здавати аналізи. Зазначу, що всі наші протоколи мають рекомендаційний характер, але є певні стани та причини, коли ми наполегливо будемо рекомендувати зробити те, що хоче, або навпаки, не хоче жінка. 

Третій етап — це вся вагітність. Йдеться приблизно про період з 10–12-ти тижнів до 40-ка. У когось буває тридцять вісім, у когось сорок два — це вже індивідуально. Протягом вагітності постає питання вибору пологового будинку. Якщо ми говоримо про великі міста, то там — великий вибір пологових будинків, і їх легше обрати. Якщо це менші міста, районні центри — там вибору майже немає. Ти обираєш той пологовий будинок, який за місцем розташування найближчий. 

Четвертий етап — вибір лікаря/-ки, з яким народжуватиме жінка. У Європі, до речі, це — розповсюджене явище: вибір окремої бригади та індивідуального лікаря/-ки. Вибір лікаря/-ки, можливо, допоможе жінці при пологах. Хоча пологи — це непередбачувана річ: не факт, що пологи завжди закінчаться добре, навіть з індивідуальним лікарем/-кою. Але те, якщо ви домовитеся з ним/нею, і у вас буде певний план пологів — це вже добре.

П’ятий етап — післяпологовий період, патронаж. Служба патронажу в Києві дуже розвинена. Є, наприклад, доули, які підтримують під час пологів чи допомагають з грудним вигодовуванням». 

Євгенія Кубах

Які документи регулюють пологи?


Правозахисниця Євгенія Кубах працює з темою прав людини під час вагітності та пологів вже 5 років. Вона є співзасновницею «Природні Права Україна» — громадської організації з правозахисту в галузі вагітності, пологів та материнства. Євгенія також є авторкою буклету, створеного в межах кампанії «Разом — за безпечні пологи!».

З правової точки зору, для жінки, яка готується до пологів, варто ознайомитися з документами, що регламентують сам перебіг вагітності та пологів, — вважає Євгенія Кубах:


«У нас є Закон «Основи законодавства України про охорону здоров'я», який регламентує права пацієнта/-ки. Це загальні права: тобто що може робити пацієнт/-ка, який/яка перебуває в медичному закладі, які його/її права та обов’язки.

Також раджу ознайомитися з пакетами безкоштовних послуг від Національної служби здоров’я України (НСЗУ), які стосуються надання медичних послуг під час вагітності та приймання пологів. Це послуги, вартість яких покривається з бюджету.


Крім того, ви можете обрати палату певного рівня комфортності — це також є правом жінки, проте ця послуга — платна. Вагітна може обрати лікаря/-ку офіційно, тобто оплатити цю послугу, що також є певним підвищенням комфортної комунікації з медичною системою для жінки та її родини.


Єдине: у нас так і залишилось неврегульованим питання щодо протоколів під час пологів: маю на увазі, протокол 624-й. Він був визнаний нечинним, але де-факто — виконується в пологових будинках. Тому його, мабуть, теж варто почитати, бо він доступною мовою описує, що відбувається при пологах, які дії можуть бути з боку медичного персоналу і що може робити жінка.


До речі, якщо ви не зрозуміли, які послуги, згідно з НСЗУ, є безкоштовними, можна звернутись, наприклад, на сторінку НСЗУ для пацієнтів у фейсбуці або на гарячу лінію НСЗУ за тел. 16-77. Зазвичай вони відповідають на ці питання доволі докладно».


Щоб перевірити, які безкоштовні послуги гарантує держава, скористайтеся посиланням


Ультразвукове дослідження під час вагітності 


Для ведення вагітності в амбулаторних умовах передбачено окремий пакет. Згідно з ним медичний заклад та НСЗУ укладають контракт, а вагітні можуть отримувати певний обсяг медичної допомоги безоплатно. Однією з таких послуг є проходження необхідних лабораторних аналізів та інструментальних обстежень, зокрема ультразвукового дослідження.


Роман Ворона звертає увагу, що ультразвуковим дослідженням під час вагітності не слід зловживати, а робити його варто у відповідні триместри вагітності:


«Понад три УЗД — не рекомендується робити під час вагітності. Перше УЗД — це скринінг на 10–12-му тижнях. Другий — на 18–20-му. І третій скринінг — приблизно на 28–30-му тижні вагітності, де визначаються стан плоду і його передлежання. Після цього не рекомендується робити УЗД, за умови нормального перебігу вагітності й стану вагітної та її дитини: якщо майбутня мама регулярно слухає та відчуває рухання дитини. Якщо ж жінка сама хоче зробити УЗД на 30-му чи 34-му тижні, коли її нічого не турбує, то держава за це не сплачує коштів».


Партнерські пологи: чого очікувати під час пандемії? 


З початком пандемії перинатальні центри багатьох областей заборонили партнерські пологи. Хоча відповідного рішення Міністерством охорони здоров’я ухвалено не було: лише рекомендації щодо необхідності дотримання карантинних норм. Євгенія Кубах побоюється, що із входженням областей до «червоних зон» і з погіршенням епідеміологічної ситуації, партнерські пологи знову почнуть забороняти:


«Зрозуміло, що пандемія накладає певні обмеження, тому партнерам/-кам потрібно з розумінням ставитися до карантинних вимог: наприклад, робити ПЛР-тести, дотримуватись необхідної гігієни, маскового режиму тощо. Щодо підказки, як діяти, коли партнерські пологи заборонені, а ви не хочете писати скарги та заяви, раджу шукати найближчий регіон чи місто, де партнерські пологи дозволені в медичному закладі. Зараз немає прив’язки до реєстрації, і жінка приїздить у будь-який пологовий будинок, де дозволені партнерські пологи, і там народжує з партнером/-кою».

Кадр з документального фільму "Невидимі"

Як фіксувати порушення прав жінок під час пологів?


Доволі розповсюджена ситуація, коли жінка не розуміє, що відбувається або що робить медичний персонал під час пологів. Євгенія Кубах впевнена, що це можна змінити:


«Породілля може і має запитати, як мінімум, про те, що відбувається. Якщо йдеться про якісь невирішувані проблеми в комунікації, жінка може змінити лікаря/-ку, з яким/якою в неї склалася дискомунікація.

Треба визначитися для себе, яким чином ви взагалі будете реагувати на порушення своїх прав. А як можна реагувати? Цей алгоритм залежить від того, якою є структура медичного закладу та кому він підпорядковується. Зазвичай, якщо це відбувається на рівні відділення, то можна написати звернення або скаргу, залежно від складу тих подій, що відбуваються, до керівника чи керівниці цього відділення або до головного лікаря/-ки. Якщо вас не задовольняє та відповідь, яку вам надає цей керівник чи керівниця, ви можете звернутись до установи, якій підпорядковується медичний заклад: до Управління або Департаменту охорони здоров’я.


Викладіть у письмовій формі ситуацію, що склалася, і яких заходів від Департаменту або Управління ви вимагаєте. Якщо вас не задовольняє і ця відповідь, ви можете звернутись до Міністерства охорони здоров’я, проте майте на увазі, що наразі, у момент реформи нашої медичної системи, існує певна обмеженість у повноваженнях нашого Міністерства охорони здоров’я: вони фактично зараз є таким наглядальним органом, який декларує, випускає загальні протоколи, якими повинні всі користуватися. І, швидше за все, ваше звернення Міністерство охорони здоров’я знову спустить до Управління або Департаменту охорони здоров’я.


Це щодо ситуацій, які не стосуються певних серйозних наслідків для здоров’я або життя. Якщо такі наслідки є, я б радила проконсультуватися з юристом/-кою, бо, можливо, вам доведеться звертатися до прокуратури або до правоохоронних органів».


Чи в Україні можна розраховувати на комфортні пологи?


Євгенія Кубах бачить позитивні зміни щодо цього питання. Є різні варіанти, де народжувати: і в приватних, і в державних пологових, — майбутні матері та батьки можуть обрати лікаря/-ку, обговорити з ним/нею план пологів, поставити усі запитання, які хвилюють перед пологами.

«Тобто забезпечення пологових будинків і кваліфікація лікарів та лікарок — на досить високому рівні. Але все буде залежати від того, наскільки збігатимуться очікування жінки з тими реаліями, які насправді мають місце у пологовому. Треба тверезо дивитись на те, якою є практика приймання пологів у тому перинатальному центрі, що ви обрали».


На відео ви можете переглянути повну розмову «Як відстояти своє право на безпечні та гідні пологи?», що відбулася в межах кампанії «Разом — за безпечні пологи!».

Чільне фото: кадр з документального фільму "Невидимі"

Поділитись у Facebook: