mobile-menu
статті

Що заважає пологам в Україні бути безпечними та людянішими

Кричали і принижували, тиснули на живіт, не попереджали і не пояснювали про додаткові медичні маніпуляції під час пологів, не дозволяли вибрати зручну позицію для народження. Такі ситуації під час пологів є порушенням прав людини і мало не щодня трапляються з тисячами українських жінок. До того ж, травматичні пологи можуть залишати глибокі фізичні та психологічні наслідки й впливати на якість життя матері, її дитини та близьких.

Уміння розпізнати ситуації, коли ваші права порушують при пологах, дозволить вчасно зреагувати і відстояти своє право на безпечні пологи. Тож розберімося, які існують поширені ситуації порушення прав людини при пологах.

У 2015-му році ГО «Природні Права Україна» запитала в українських жінок, як вони розуміють дотримання їхніх прав під час вагітності та пологів. У результаті автори опитування виокремили поширені напрямки, коли порушуються права людини.

Право на інформацію та інформовану згоду

Усі ми маємо право на доступ до інформації. А в контексті пологів це означає, що жінка має своєчасно отримати повну та достовірну інформацію про стан свого здоров'я та здоров'я її дитини, про альтернативні методи лікування та їх можливі наслідки. Крім того, вона має право на доступ до всіх записів щодо перебігу вагітності та пологів, а також до записів про проведені медичні маніпуляції.

А втім, непоодинокими є випадки, коли медичний персонал ігнорує ці права, а інформовану згоду сприймає як бюрократичну формальність. Мовляв, пацієнтки, не маючи медичних знань, не готові ухвалювати самостійні рішення стосовно свого тіла. І самі жінки, не знаючи про зміст та значення написаного в документах, можуть підписати папірці, навіть не прочитавши їх.
Водночас для медичних працівників, коли вони рекомендують медичне втручання або лікування, існує юридичне зобов’язання – доступно розповісти та пояснити ризики й переваги рекомендованої медичної маніпуляції.


Доступ до якісних медичних послуг

В опитуванні ГО «Природні Права Україна» жінки скаржилися: якщо народжуєш не за місцем реєстрації, удома або маєш низький дохід, то можна не розраховувати на якісні медичні послуги. А медикаментозні ризиковані або навіть заборонені маніпуляції, які суперечать доказовому акушерству, незважаючи на затвердження міжнародних протоколів, досі поширені в Україні.

Окрім цього, корупція є одним із найбільш ганебних явищ у пологових будинках. І досі у вас можуть вимагати додаткову оплату, попри формальну безкоштовність пологів.

Недотримання приватності

Неоднозначно ставляться породіллі до прозорих дверей у післяпологових кімнатах, які, за твердженням лікарів, є такими задля безпеки. Бо ж навіть переодягнутися за цими дверима важко без сторонніх очей: годі й говорити про післяпологовий огляд, який може відбуватись у цих же кімнатах, на очах у всіх сусідок у палаті.

Інша проблема – пологи в присутності незнайомого медперсоналу чи навіть інтернів без згоди породіллі. А явище, коли жінка переживає болісні перейми, у той час як медперсонал не звертає на неї уваги і продовжує голосно обговорювати свої справи, має зникнути.

Випадки неналежного поводження

За даними опитування породіль (а це понад 3 тис. жінок), 11% з них зіштовхнулись із брутальним ставленням до них персоналу, а 23% породіль розповіли про психологічний тиск з боку медичного персоналу під час пологів. Жінки діляться розповідями про випадки, коли за «непокору медперсоналу», вимоги поваги до себе або індивідуального підходу, жінкам призначали медичні маніпуляції, під час яких породіллі особливо страждали.

Обмеження партнерських пологів

Траплялись ситуації, коли на партнерських пологах допускали тільки одну людину, у той час як формально присутніми можуть бути двоє.

Пандемія теж вплинула на дотримання прав людини під час пологів. У перинатальних центрах багатьох областей партнерські пологи є практично заборонені. При цьому відповідного рішення Міністерством охорони здоров’я ухвалено не було: лише рекомендації щодо необхідності дотримання карантинних норм. Зрештою, кожна область чи місто, а часом і сам пологовий будинок, окремо вирішували питання присутності партнерів під час пологів. Це змушує бити на сполох: із посиленням карантинних норм, ухвалення рішень щодо дозволів на партнерські пологи й надалі відбуватиметься незаконно.

Минулого року в Україні народилося понад 300 тис. немовлят. А отже, сотні тисяч матерів і батьків спілкувалися з акушерами/-ками, гінекологами/-нями та іншим медперсоналом. Чи всі новоспечені татусі й матусі отримали якісні медичні послуги й були обізнані щодо того, як захистити себе в разі порушень? Цього ми не можемо знати напевно. Але ми переконані, що знання про свої права й вміння захистити себе, повага до породілля та її емоційного стану під час народження дитини допоможуть зробити пологи в Україні безпечнішими та людянішими.

Поділитись у Facebook: