mobile-menu
статті

Амбасадор(к)и кампанії «Разом — за безпечні пологи!» 

Співачка Світлана Тарабарова, письменниця Катерина Бабкіна, автор та ведучий рубрики #татоможевсе на «1+1» Сергій Багаліка, блогерка Катерина Бльостка та словацька режисерка Майя Мартіняк стали амбасадор(к)ами кампанії «Разом — за безпечні пологи!».

Амбасадор(к)и розказали про один із найважливіших днів у своєму житті — день народження дитини. 

Мама синочка і донечки Світлана Тарабарова розповіла, що її пологи були партнерськими: «Я народжувала з чоловіком і розумію, що це і про підтримку, і про представлення моїх інтересів під час пологів. Радує, що все більше жінок в Україні народжують із партнерами», — розповіла Світлана. 

Співачка додала, що присутність партнера/-ки під час народження дитини може вплинути на прийняття рішень у критичних ситуаціях: «Партнерські пологи — це про усвідомлене батьківство, адже близька людина має право бути разом з вами у цей відповідальний для вашої родини момент», — підсумувала співачка. 

Світлана Тарабарова 
Поліцейський Сергій Багаліка був одним з перших чоловіків в Україні, хто скористався законом, який передбачає декретну відпустку для чоловіків. 
Сергій був присутній під час народження свого сина і пригадує: «Наша лікарка була дуже професійна. Було дуже складно, у першу чергу, дружині. Вона дуже довго народжувала, а я сильно хвилювався».
Сергій каже, що досвід партнерських пологів — це велика відповідальність, а тому радить партнерам і партнеркам ретельно готуватися до пологів. 
Сергій Багаліка
Письменниця та авторка блогу «Людина з дитиною» Катерина Бабкіна свою донечку народила в Австрії. Катерина пригадує, як сказала одна її подруга про сферу медичних послуг в Австрії: «Тут тебе в разі чого спершу рятують, а уже потім присилають рахунок». Катерина вирішила для себе, що не зможе почуватися в безпеці в жодному з пологових будинків своєї країни, а тому знайшла можливість народжувати за кордоном. 

Катерина Бабкіна
А от досвід пологів по обидві сторони світу має ще одна амбасадорка кампанії — авторка книги «Матера вам не наймичка» та популярна блогерка Катерина Бльостка
Катерина — мама чотирьох синів. Старшого народжувала в Україні. У 2014-му році вона переїхала до США. Тож трьох молодших синів народжувала вже в Америці. 

Катерина пригадує: «Коли я народжувала свого старшого сина в Україні, я дуже боялася епізіотомії (хірургічне надрізання промежини, яке зазвичай проводиться акушеркою або акушер-гінекологом, - ред.). Я пам'ятаю, що постійно заглядала, чи не беруть лікарі ножиці. Втім, лікарка заспокоювала мене, що якщо буде така потреба, мене попередять. Хоча під час пологів в Україні медперсонал не завжди попереджав про всі свої дії». Саме це, з досвіду Катерини, складає суттєву різницю між пологами в Україні та США. 
Катерина Бльостка
А от словацька режисерка та творча продюсерка документального кіно Майя Мартіняк, яка теж підтримала кампанію «Разом — за безпечні пологи!», неодноразово була присутньою під час народження дитини. Вона документувала ставлення до жінок медперсоналу, а також переживання породіль та їхніх родин і різні моменти під час народження дітей.

Її документальний фільм «Невидимі» спонукає говорити та наштовхує на роздуми про нестачу людяності та гідного ставлення до породіль під час пологів — як в Україні, так і в Словаччині. Усе це може призвести до післяпологової травми, яку можна порівняти із посттравматичним стресовим розладом, якого можуть зазнавати наші військові на сході України.

Стрічку «Невидимі» можна переглянути в онлайн-кінотеатрі DOCUSPACE до кінця грудня 2021 року.
Майя Мартіняк 

Поділитись у Facebook: