mobile-menu
статті

Як вагітним впоратися з реальністю війни: поради психологині

У новій реальності повномасштабного вторгнення росії в Україну багатьом вагітним жінкам доводиться щодня жити зі страхом за своє життя і життя майбутньої дитини, долати стрес, зокрема, викликаний відсутністю звичного комфорту, неможливістю проконсультуватися з лікарем/-кою або невідомістю щодо того, де та за яких умов доведеться народжувати. До того ж накладаються переживання через переїзд, якщо жінка вирішує переїхати до іншого безпечнішого місця або країни. Як вагітним психологічно впоратися із викликами, пов'язаними з війною, ми розпитали у психологині Віталіни Устенко
Через які психологічні випробування проходить вагітна жінка під час війни, особливо на останніх термінах вагітності?

Вагітність — це особливий психологічний та фізіологічний стан у житті жінки. Бо ж фізіологічні зміни слідом привносять і зміни психологічні. З одного боку, це різноманітні гормональні стрибки в організмі, а з іншого — це відчуття певної втрати контролю над своїм тілом. Особливо на тривалих термінах вагітності. Бо ж тоді жінка вже не може, наприклад, обрати зручну позицію, в якій вона звикла спати. 

Віталіна Устенко
Жінка може психологічно переживати втрату суб'єктності, ніби у неї відібрано свобода дій та контроль над собою і своїм тілом. Під час війни це почуття особливо загострюється. Немає впевненості не лише в тому, що буде завтра, але й в тому, чи «завтра» буде загалом. Тому вагітні жінки знаходяться у ситуації подвійного тиску — фізіологічно вони почувають себе інакше, і у новій реальності війни не можуть відчути себе суб'єктами власного життя. 

Як вберегти себе від стресу під час вагітності? 

Навіть у найбільш мирні часи та у значно комфортнішому середовищі, неможливо повністю вберегти себе від стресів. І я б навіть не ставила собі це за мету, особливо зараз, оскільки це може тільки провокувати певну тривожність і надмірну емоційність. Це теж властиво вагітним. Буває, вагітні переживають через те, що стресували, а це призводить до збільшення цього стресу. 
Насправді певний стрес — природній для людини. Звісно, під час війни — це ненормальний рівень. Тому вберегтися від цього повністю неможливо. Тож для  вагітних та молодих матерів  я порадила б поїхати у більш безпечне місце, якщо це можливо, туди, де їм зможуть надати медичну і психологічну допомогу. 
Якщо немає такої можливості, тоді поради треба давати не так самій вагітній, як її оточенню, тим, з ким вона залишається. Раджу перекласти більшість турбот і побутових справ на того, з ким вона знаходиться, аби не перевиснажувати вагітну. А ще корисним буде максимально зберігати якісь ритуали з мирного життя. Або створити нові. Наприклад, щоденний зідзвін з родич(к)ами чи друзями та подругами. 

Страх і тривожність у нас виникають через неможливість щось контролювати, а також брак знань. 
Як підтримати себе, якщо у ці важкі часи дівчина дізнається, що вагітна?

Зараз у мене є клієнтки, які вже у самій радості від новини, що вагітні, знаходять для себе підтримку. Це жінки, які тривалий час намагалися завагітніти. Якщо для вас це несподівана новина, тоді, найімовірніше, ви відчуєте страх і тривожність. Проте головним мотиваційним компонентом, щоб підтримати себе, може буде те, що зараз вагітність є найзначнішим вкладом у майбутнє. Також я б запропонувала переміщення до якогось більш спокійного місця, якщо це можливо.
Дуже важливо — незалежно від того, мирний це час чи війна — підготовка до пологів та майбутнього материнства. У нас часто нею нехтують. Є багато безкоштовних тренінгів і вебінарів з підготовки майбутніх матерів та батьків. Є велика кількість книжок у відкритому доступі. Тобто підтримати себе можна знаннями. Бо страх і тривожність у нас виникають через неможливість щось контролювати, а також брак знань.
Якщо ви дізналися, що завагітніли, почніть вивчати усе, що стосується теми вагітності, готуватися до фізіологічних змін. Впевненість у своїх знаннях може стати опорою для вас у майбутньому, а зараз — трішки відволікти від реальності військових дій за вікном.

Якою має бути психологічна підтримка вагітних, які опинилися далеко від домівок, за кордоном? Як краще впоратися зі стресом від зміни країни та дому?

Я рекомендую всім вагітним, незалежно від того, як вони себе почувають, звертатися хоча б раз на місяць або частіше, якщо потрібно, до психолога/ині: головне щоб цей психолог/-иня був / була комфортним/-ою для цієї жінки у спілкуванні. Також нагадую про ритуали, про які вже говорила. Важливо, щоб за кордоном жінка продовжувала підтримувати зв'язок з близькими та друзями. Також можна шукати нові форми вияву любові один до одного. Бо зараз важливо говорити про любов і взаємопідтримку.
Взагалі у психології стресу виділяють два види стресу: дистрес, тобто негативний стрес, який призводить до негативних почуттів, і еустрес — це теж стресові події, тривожність, але еустрес пов'язаний із позитивними переживаннями. Наприклад, це може бути весілля чи народження дитини. Це теж стресова ситуація, але не негативна. Тому у цей період, на стрес від зміни країни й дому, можливо подивитися під іншим ракурсом — раціональним. Бо якщо вагітна жінка знаходилася, наприклад, у Харкові, а тепер — у Кракові, то стрес від переїзду, напевно, дещо притлумиться, зважаючи на те, що умови і обставини її життя зараз кращі й безпечніші, насамперед для майбутньої дитини.
Пологовий будинок у Києві, який працює в умовах воєнного стану (Фото – КМДА, Олексій Самсонов)
Які канали допомоги вагітним жінкам і молодим матерям та батькам ви рекомендуєте? 

Я модерую зараз робочу групу психологічної підтримки вагітних, молодих матерів та жінок, які постраждали від насильства в період карантину, на базі Національної психологічної асоціації України
Ми створили групу психологічної підтримки у вайбері за принципом peer to peer, тобто «рівна рівній». Модерують групу психологи. Можна звертатися безкоштовно. 

А ще ми організували безоплатну підтримку з нашими спеціаліст(к)ами з Національної психологічної асоціації (тут буде гіперпосилання на сайт). Можна написати за адресою: [email protected]. Наші координатор(к)и сконтактують вас зі спеціаліст(к)ами у порядку живої черги.

Також безкоштовно допомагає саме вагітним БФ «280 днів». Якщо вам потрібна психологічна підтримка або консультація акушера-гінеколога чи акушерки-гінекологині, зателефонуйте: +380979657069. За період війни БФ «280 днів» надав чимало гуманітарної допомоги пологовим будинкам всієї України.
...
Попри руїни й смерть, які приніс із собою «русскій мір», в Україні за місяць народилося понад 5 тисяч хлопчиків та дівчаток. Багатьом жінкам, які знаходилися на останніх термінах вагітності, на жаль, довелося неочікувано народжувати або вдома, або у пологових будинках, які перемістилися у бомбосховища чи підвали. Лікарі/-ки, які продовжують героїчно приймати пологи у містах, де ведуться активні бойові дії, також відзначають, що почастішали випадки передчасних пологів. Це викликано зміною умов життя вагітних жінок (вагітним доводиться багато часу проводити у холодних підвалах під час повітряних тривог, ховаючись від обстрілів), високим рівнем стресу, викликаним складністю переміщення під час евакуації та зміною місця проживання, хвилюванням за своє життя і життя майбутньої дитини. 

Поділитись у Facebook: